maanantai 1. joulukuuta 2014

Pakkautunut rinta

           Jo kolmannen kerran olen joutunut taistelemaan pakkautuneen rinnan kanssa. Maidolla on nimittäin joskus tapana pakkautua rintaan niin, että ainakin osa rinnasta on aivan kivikova, turvonnut ja kuumottava, eikä maito suostu tulemaan millään ilveellä ulos. Joka kerta pakkautuman purkaminen on kohdallani ollut aina vain vaikeampaa.
             Ensimmäisen kerran heräsin tytön ollessa n. viikon ikäinen aamulla siihen, kun oikeaa rintaani aristi ja kainalon puolella tuntui kivikova patti. Olin kuullut kauhukertomuksia rintatulehduksista ja pelkäsin tämän nyt olevan sitä. Pikainen visiitti Googlen ihmeelliseen maailmaan ja minulle selvisi, että vielä ei olisi paniikin aika. Kunhan saisin suht nopeasti maidot liikkeelle pakkautumasta, niin tulehduksistakin vältyttäisiin. Ensimmäisellä kerralla sain poistettua pakkautuman vain vaihtelemalla imetysasentoa. Tyttö toimi siis parhaana helpotuskeinona!
                Toisella kerralla huomasin taas vähän yli viikko sitten aamulla, että oikeaan rintaani oli taas pakkautunut maitoa ihan samaan kohtaan, kuin ensimmäiselläkin kerralla. Koitin hoitaa tilanteen samalla tavalla, kuin ensimmäisellä kerralla, mutta tulosta ei syntynyt. Koitin hieroa pakkaumaa pois, lämmitin rintaa lämpöpussilla ja imetin useaan kertaan, vaihtelin imetysasentoa, haudoin rintaa rikotuilla ja viileillä kaalinlehdillä, imetin monta kertaa samasta rinnasta peräkkäin. Tilanne meinasi kosahtaa käsiin, kun rintapumppuni meni rikki, enkä pystynyt näin ollen tyhjentämään "tervettä" rintaani. Lopulta H kävi hakemassa minulle aivan uuden pumpun. Pumppuja hetken verrattuani minulle selvisikin, että pumpun kahvasta oli lähtenyt irti sellainen äärettömän pieni tiivisterengas. Ainulta saisi tilattua varaosana uuden renkaan, mutta hintaa sille tulisi 11,67 €! Pumpun avulla sainkin viimein pakkaumankin purettua, sillä pumppasin kipeää rintaa samalla painaen pakkautumaa pumppua vasten. Toimenpide tuntui todella kivuliaalta, mutta se kuitenkin auttoi!
                  Eilen aamulla TAAS tunsin samassa rinnassa samass kohdassa tutun paakun, joka tuntui tällä kerralla entistäkin suuremmalta. Aluksi pakkautuma ei ollut edes kipeä, joten ajattelin sen lähtevän helposti pois. Päivän mittaan ehdin tuskastua täysin, kun mitkään keinot eivät tuntuneet auttava. Viimein menin epätoivoisena illalla nukkumaan kaalinlehdet rinnalla toivoen parasta. Yöllä oikea rinta keräsi maitoa varmaan kuuden tunnin ajan ja pelkäsinkin tilanteen johtavan vähintään siihen rintatulehdukseen. Imettäessä rinta tuntui ihan sykkivän ja ihon alla tuntui epämiellyttäviä pienempiä paakkuja. Aamulla kuitenkin totesin, että pakkautuma oli yön aikana hävinnyt! En tiedä, mistä lopulta oli eniten apua, kaalinlehdistä, levosta vai lämmöstä.
                  Joka kerta pakkautuman syntyminen on liittynyt jollain lailla lämpötilojen vaihteluun. Makuuhuoneessamme käy nimittäin aina aivan minimaalinen veto, joka on kuitenkin tarpeeksi suuri aiheuttamaan pakkautumia. Imettäessä rinnat ovat nimittäin todella herkät kylmyydelle ja viimalle. Olenkin koittanut ehkäistä pakkautumia pukeutumalla öisin pitkähihaiseen paitaan, joka pitää sekä rintani, että kainaloni yön ajan lämpöisinä. Pelkän peiton alla saatan nimittäin hikoilla litratolkulla, enkä ole normaalisti tottunut nukkumaan yöpaita päällä. Joka kerta pakkautuma onkin syntynyt, kun en ole jostain syystä pukenut paitaa päälleni. Eilinen tilanne johtui siitä, että tyttö oli aamulla parin tunnin ajan kenguruhoidossa ja päällämme ollut peitto sattui nukahtaessani liikkumaan huonoon asentoon. Noh, mutta koko ajan sitä oppii jotain uutta ja onneksi tilanne ei ole tähän mennessä ehtinyt kehkeytyä kovin pahaksi! Rintatulehdusta siis odotellessa!

-Massu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti