perjantai 4. heinäkuuta 2014

Äitiyspakkaus

           Tätä monet blogini lukijat ovat varmasti odottaneen! Vihdoin ja viimein kerkeän kirjoittelemaan jotain viime viikolla saamastani äitiyspakkauksesta. Hieman minua jännitti, miten pakkauksen lähetyksen mahtaa käydä, sillä osa Postin työntekijöistä lakkoili viime viikolla. Torstaina sain kuitenkin saapumisilmoituksen ja pitihän pakkaus käydä heti hakemassa. Olin ottanut hyvin selvää jo etukäteen äitiyspakkauksen nykyisestä tarjonnasta, mutta yllätyin silti, miten paljon vaatteita ja tarvikkeita ihan oikeasti on. Erityinen hatunnosto siis Suomen yhteiskunnalle ja aina parjatulle Kelalle! Ja nyt pakkauksen esittelyyn! En käytä esittelyssä virallista äitiyspakkauksen nimikointia, sillä totta puhuakseni en ole iha varma oikeista termeistä. Joku pilkunviilaaja voinee siis korjata käyttämäni termit...
Pakkauksen sisältö
            Pakkaus itsessään on puuprintillä koristeltu pahvilaatikko, jonka pohjalla on vaahtomuovinen patja. Itse pakkausta voi siis käyttää lapsen ensisänkynä.
Äitiyspakkaus
        Housuja ja sukkahousuja pakkauksesta löytyi tämän verran. Koot menevät vasemmalta oikealle seuraavanlaisesti: keltaiset koko 50, lilat, harmaat ja sukkahousut koko 60, sinertävänharmaat koko 70.

Housuja
          Koon 50 bodyja löytyi pakkauksesta kaksi. Ne ovat näin "tylsästi" valkeat, mutta kukapa estää niiden tuunauksen. Äitiysfoorumeilta onkin löytynyt paljon hauskoja kuosi-ideoita, joilla on voinut koristella nämä puhtoisen paaleat vaatteet. Toinen bodyista on kietaisumallinen eli se sidotaan kiinni naruilla.
Bodyt kokoa 50
        Koon 60 bodyja on myös kaksi. Toisessa onkin jo vähän enemmän kuviota ja väriä.
Bodyt kokoa 60
        Koon 70 bodyja on kolme. Valkorusehtava body tosin on kokoa 60/70, mutta laitoin sen nyt tähän suurempien kategoriaan. Tuosta taaimaisena olevan keltasävyisen bodyn värityksestä en hirveästi välitä. En siis välttämättä ostaisi kyseisenlaista vaatetta omilla rahoillani. Lisäksi tuon vaatteen kangas tuntuu näin pesemättömänä vielä todella koppuraiselta. Toivottavasti materiaali hieman pehmenee pestäessä. Kahden muun bodyn värit ja kuosiot taas ovat mielestäni hyvin veikeät.
Bodyt kokoa 70
        Sitten pakkauksessa on pari pitempilahkeista pukua, joita kutsun "unipuvuiksi", sillä ne sopisivat mielestäni parhaiten yöpaidoiksi. Alempana oleva vihreäreunaunen poniasu on kokoa 70 ja sini-valkoraidallinen kokoa 60.
Unipuvut
            Tässä ovatkin mielestäni pakkauksen suloisimmat vaatteet: koon 50 potkuhousut. Ne ovat mielestäni kuin herkullisia nukenvaatteita pienen koonsa ja söpöjen väritystensä ansiosta. Voin jo kuvitella tuovani Esikon sairaalasta kotiin puettuna jompaan kumpaan.
Potkuhousut kokoa 50
            Potkuhousuja löytyy myös koosta 60. Kuvan kahdet ruskeansäyiset potkuhousut ovat kokoa 60, sinisävyiset haalarit kokoa 70. Haalareiden kokolappua etsiessäni huomasin ammottavan reiän toisen lahkeen saumassa. Joutunen siis tarttumaan neulaan ja lankaan!
Potkuhousut/haalarit
              Kylmempiä kelejä varten pakkauksessa on kevyt villasekoitehaalari, joka on kokoa 70. Katsotaan, mahtaako puvulle tulla paljoa käyttöä, sillä ensimmäisenä talvena puku taitaa olla auttamattoman suuri Esikolle.
Villapuku
              Sitten päästäänkin jo vähän tuhdimpien vaatteiden kimppuun. Äitiyspakkauksen toppahaalari on tällä kerralla valkea ja printtinä on hauska loru: "Hyppää, hyppää hyppytassu, hyppää, hyppää hytkymassu. Sinä senkin syli-hassu!" Ja sama ruotsiksi sekä saameksi. Toppahanskat ja -tossukat ovat väritykseltään neutraalin harmaat. Asun koko on 68/74.
Toppahaalari, tumput ja tossukat

Toppahaalarin kuosi
              Pakkauksesta löytyy myös vähän kevyempi sinisävyinen haalari koossa 70. Tätä jotkut taitavat kutsut "nallepuvuksi".
Kevyempi haalari
               Mm. lastenvaunuja varten pakkauksessa on peitemakuupussi, jonka saa suljettua kätevästi vetoketjulla. Kuosina on monelle tuttu Finlaysonin Aapa-apina, josta en ole ikinä oppinut pitämään.
Peitemakuupussi suljettuna
Peitemakuupussi auki
               Peitemakuupussin lisäksi pakkauksessa on tietenkin myös tavallinen peitto perinteistä sänkyä varten. Muita pakkauksen sänkytekstiilejä ovat toukkakuvioinen pussilakana, valkea aluslakana (kuvassa taitettuna pussilakanan päällä vasemmalla) sekä kernikangasta sängyn suojaksi (kuvassa taitettuna pussilakanan päällä oikealla). Lisäksi tunkaisin samaan kuvaan pari pakkauksesta löytyvää harsoliinaa (kuvassa taitettuina pussilakanan päällä vasemmalla ylhäällä).
Peitto, pussilakana, harsoja, patjasuoja ja aluslakana.

         Pakkauksesta löytyy myös neliönmallinen kylpypyyhe, jonka yhdessä kulmassa on pieni "huppu". Lapsen saakin suloisesti käärittyä pyyhkeen sisälle kylvyn jälkeen. Pesemättömänä tämä pyyhe pöllyää aivan julmetusti ja ensimmäisellä äitiyspakkauksen tarkastelukerralla koko olohuone oli täynnä valkeaa nöyhtää.
Kylpypyyhe
         Sitten päästäänkin  "pikkutilpehöörin" kimppuun. Pään suojaksi Esikko saa kolme pipoa: kevyemmän "kesäpipon", kypärämyssyn sekä paksumman talvipipon. Talvipipossa on hauskat pompulat päässä sekä edessä heijastinkangaskaistale.
Myssyjä
          Vauvan kädet ja jalat pitää toki myös suojata, joten niitä varten pakkauksessa on sekä paksummat että ohuemmat sukat ja tumput. Tumput ovat oikeataan sitä varten, ettei pikkuinen vauva raapisi itseään terävillä kynsillään. Paksummissa tumpuissa ja sukissa on veikeä kissa(?)kuvio. Livenä varsinkin nuo ohuemmat sukat näyttävät järjettömän pieniltä. Kaikki ovat kokoa 19-21.
Tumput ja sukat
            Ruokailua varten äitiyspakkauksessa on ruokalappu ja "kuolahetkiä" varten kuolalappu. Tuota kuolalappua ei ole tainnut viime vuosien äitiyspakkauksissa olla, mutta nyt se on tehnyt paluun. Kuolalappu ainakin omaan silmään näyttää aika pieneltä, joten en ole aivan varma, miten paljon se oikeasti suojaa muita vaatteita lapsen kuolaamiselta tai puklautteluilta. Noh, voihan sitä pitää vaikka "fantsuna ja trendikkäänä asustehuivina" halutessaan :D
Ruoka- ja kuolalappu
           Ympäristötietoiselle perheelle äitiyspakkaus tarjoaa yhden kestovaipan. Vaipan mukana tulee myös kaksi pehmeää imuosaa. Mielestäni oikein hyvä idea Kelalta koettaa kannustaa vanhempia ekologisempaan ajatteluun! Itsekin ajattelin kokeilla kestovaippoja jos vain pääsemme muuttamaan ennen lapsen syntymään asuntoon, johon saa pesukoneen.
Kestovaippa
Imuosat + kestovaippa aukaistuna
          Äitiyspakkauksen uumenista löytyi vielä pieni pussi, joka kätki sisälleen kaikkea hyödyllistä pikkutavaraa. Äidille on varattu paketillinen terveyssiteitä ja kaksi liivinsuojaa. Jälkiehkäisy hoidetaan kondomein, joita pakkauksessa on 7kpl. Lasta varten löytyy purulelu, hiusharja, hoitovoide, vesilämpömittari kylpyveden lämpötilan mittaamista varten, lorukirja, hammasharja sekä kynsisakset.
Kaikkea muuta

        Siinäpä sitä tavaraa ja vaatetta onkin kerrakseen. Vielä pitäisi pestä kaikki vaatteet, jotta ne olisivat valmiina Esikkoa varten. Siihen onkin enää kolmisen kuukautta, kun pääsen joitain äitiyspakkauksen tuotteita käyttämään, sillä nyt raskausviikkoja on kerääntynyt jo 28+0! Miltei 200 päivää raskautta on siis jo takana!

-Massu

2 kommenttia:

  1. Hienoa, et joku jaksaa kirjottaa koko äitiyspakkauksen sisällöstä! On varmaan ollu hirmunen työ!

    Epe

    VastaaPoista
  2. Kieltämättä vaatteiden ja tavaroiden kuvaamiseen meni melkoinen tovi, mutta vapaaehtoisesti sen kuitenkin kahlasin läpi :) Toivottavasti pidit lukemastasi!

    VastaaPoista