maanantai 30. kesäkuuta 2014

Sokerirasitus

            Ilmeisesti eri paikkakuntien käytännöissä on paljonkin eroa, mutta ainakin Turussa kaikki yli 25-vuotiaat odottavat äidit laitetaan raskauden aikana sokerirasitustestiin. Iän lisäksi testiin passitetaan myös kaikki alle 25-vuotiaat, joilla on sukurasite, ylipainoa tai edellisissä raskauksissa on ilmennyt häikkää sokeriaineenvaihdunnassa. Itselläni kriteerit täyttyvät ainakin iän ja sukurasitteen takia. Lisäksi "sairastan" munasarjojen monirakkulaoireyhtymää, joka voi osaltaan aiheuttaa diabetesta. Näiden seikkojen vuoksi, minut passitettiinkin jo toisen kerran tämän raskauden aikana sokerirasitustestiin.
             Sain kehoituksen varata sokerirasitustestiajan jo viime neuvolakäynnillä, mutta asia meinasi täysin unohtua. Olin kyllä ajatellut meneväni vasta loman alettua labraan, koska silloin minun ei tarvitsisi setviä aikatauluja työnantajani kanssa, eikä työstressi vaikuttaisi testin tulokseen. Rupesin vasta pari viikkoa sitten katselemaan TYKSLAB:n ajanvarauspalvelusta sopivaa aikaa ja huomasinkin aikojen olevan aika kortilla. Yhden sopivan ajan sain kuitenkin metsästettyä Turun terveysasemien laboratorioista. Minua hieman jännitti mennä kokeeseen, sillä edellisellä kerralla aloin voida todella huonosti. Jos joku lukijoista ei tiedä tai on vasta menossa ensimmäiseen sokerirasitustestiinsä, niin tässä on käytännössä sokerirasitustestin kulku:

1. Sokerirasitustesti on ns. paastotesti eli suosituksen mukaan et saisi syödä tai juoda 12 tuntiin ennen koetta mitään. Lasin vettä voi halutessaan kuitenkin nauttia (tarkoittaen siis pientä lasillista, ei kahden litran oluttuoppia). Sokerirasitustesti pyritään aloittamaan laboratoriosta riippuen n. klo 7-8.00 välillä. Jos siis testisi alkaa klo 8.00, tulee sinun aloittaa paasto edellisenä iltana klo 20.00. Paaston noudattaminen on tärkeää, jotta arvoista saataisiin mahdollisimman realistinen kuva. Tuskin kukaan haluaa raskausdiabetes-diagnoosia vain sen takia, että sattuikin edellisenä iltana klo 22.00 vetämään huiviinsa pussillisen sipsejä.

2. Sinut kutsutaan laboratoriohuoneeseen, jossa laboratoriohoitaja ottaa sinulta kyynärtaipeesta ensimmäisen verikokeen, jolla mitataan paastoverensokeriarvosi. Verikokeen jälkeen sinulle annetaan todella makeaa sokeriliuosta, joka laboratoriosta riippuen saattaa maistua esim. coca-colalta tai hedelmämehutiivisteeltä. Liuosta juodaan n. kaksi kahvikupillista.

3. Sinut ohjataan joko erilliseen lepohuoneeseen tai laboratorion odotushuoneeseen odottelemaan tunnin ajaksi. Joissain laboratorioissa sokerirasitustestin "uhrit" saatetaan automaattisesti omaan rauhaisaan huoneeseen, jossa voi makoilla sairaalasängyllä. Toisissa laboratorioissa sängylliseen huoneeseen pääsee vain tarvittaessa tai sitten on vain kärvisteltävä odotushuoneen penkeillä. Tässä välissä sinulle saattaa nimittäin tulla niin huono olo, että haluaisin mieluumin painaa pään tyynyyn, kuin istua pönöttää kovassa tuolissa. Kaikille ei kuitenkaan tule heikkoa oloa, riippuen ihan siitä, missä lukemissa sokeriarvot sillä hetkellä huitelevat. Joka tapauksessa halutessaan tähän väliin kannattaa varata itselleen jotain lukemista tai muuta virikettä.

4. Pääset tunnin odottelun jälkeen toisen kerran pistettäväksi.

5. Odottelet taas tunnin ajan, jotta sinut kutsutaan jälleen laboratoriohuoneeseen.

6. Kahden tunnin päästä aivan ensimmäisestä verikokeesta sinulta otetaan kolmas eli viimeinen verikoe. Tämän jälkeen voit viimein sanoa laboratoriohoitajalle heipat ja lähteä syömään. Jotkut sokerirasitustestiin tulevat ovat varanneet itselleen jo valmiiksi evästä mukaan, jotta kokeiden jälkeen voi heti tasata oloaan. Eväitä voi alkaa syödä vaikka heti odotushuoneessa.

7. Sokerirasitustestin tuloksia voi kysellä jo heti seuraavana päivänä neuvolasta. Joissain neuvoloissa tosin hoitaja saattaa ottaa sinuun yhteyttä heti tuloksien varmistuttua. Käytännöstä kannattaa vielä kysyä omasta neuvolastaan. Tarvittaessa saat lisäohjeita mikäli arvoissa on ilmennyt jotain huolestuttavaa. Käypä hoito -suositusten mukaan raja-arvoina voidaan pitää seuraavanlaisia arvoja:

-paastoarvo ≥ 5,3 mmol/l
-1 tunnin arvo ≥ 10,0 mmol/l
-2 tunnin arvo ≥ 8,6 mmol/
       
         Itselläni nuo arvot olivat viime kerralla sikäli kunnossa, ettei ainakaan diabeteksesta tarvinnut olla huolissaan. Tuo monirakkulaoireyhtymä vain aiheuttaa minulle sellaisen tilan, että insuliinin tuotantoni on liiankin vilkasta. Jossain vaiheessa saattaakin käydä niin, että elimistöni väsyy liialliseen insuliiniin, jolloin sen tuotanto lakkaa. Viimekertaiset arvoni olivat:

-paasto: 4,9
-1h jälkeen: 4,2
-2h jälkeen: 6,1

Toisin, kuin monilla muilla, tuo yhden tunnin arvo onkin laskenut paastoarvoa alemmas juuri tuon insuliinin ylituotannon vuoksi. Toki olen kuullut tapauksista, jolloin arvot ovat olleet luokkaa 3-4. On kuitenkin hyvin yksilöllistä, miten henkilö fyysisesti reagoi sokeriarvojen heittelyyn. Joillakin jo pienet vaihtelut aiheuttavat todella huonoa oloa, kun taas toiset eivät ole moksiskaan suuristakaan eroista. Itse olen aika herkkä reagoimaan sokereihin ja pienikin sokeriarvojen lasku ilmenee herkästi huonovointisuutena. Niinpä tälläkin kertaa jouduin käymään pitkäkseni sairaalasängylle puoli tuntia sokerilitkun juonnin jälkeen. Tämän kertaisessa laboratoriossa olisi ollut yksi rauhallinen huone huonovointisille, mutta se sattuikin olemaan juuri nyt remontissa. Niinpä jouduin makaamaan laboratorion käytävällä sairaalavuoteella hoitajien ja potilaiden viipottaen välillä ohitse. Onneksi H oli pitämässä minulle seuraa, sillä olisin muuten tuntenut oloni hyvinkin vaivautuneeksi. Minulla onkin jo huomenna seuraava neuvola-aika, joten saan kuulla testin tulokset hoitajalta kasvotusten. Tulokset pikkuisen jännittävät, sillä tiedostan omat rasitteeni. Onneksi en sentään kärsi liikalihavuudesta, sillä omassa tilanteessani se merkitsisi melkein varmaa raskausdiabetesta. Jos kuitenkin saan diagnoosin, ei tilanteessa auta muuta, kuin ottaa ohjeet vastaan ja noudattaa niitä parhaalla mahdollisella tavalla. Haluan kuitenkin suojella sekä itseäni, että Esikkoa niiltä vaaroilta, joita raskausdiabetes saattaa aiheuttaa. Halutessanne voitte käydä hakemassa lisätietoa raskausdiabeteksesta, sen hoidosta, vaikutuksista yms. Käypä-hoito -suositusten sivuilta.

-Massu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti