torstai 5. kesäkuuta 2014

FinnBrain

              Turkulaisilla odottavilla äideillä on ollut ilmeisesti jo muutaman vuoden mahdollisuus osallistua FinnBrain-tutkimuksiin. Tutkimuksissa selvitetään perimän ja ympäristön vaikutuksia lapsen kehittymiseen. Tutkimus aloitetaan jo vauvan ollessa mahassa ja tutkimukseen osallistuu lapsen ja äidin lisäksi myös mahdollisesti lapsen isä. Ilmeisesti eri aikoina tutkimuksen kohteena on ollut hieman erilaisia asioita ja tutkittavien joukosta pyydetään myös osaa osallistumaan lisätutkimuksiin. Tutkimus kestää parhaimmillaan lapsen aikuisikään asti jos lapsi vain haluaa jatkaa tutkimuksen parissa. Valitettavasti tutkimuksen kohteena oleva perhe tai henkilö ei saa tutkimustuloksia missään vaiheessa itselleen, sillä tutkimuksen aikana halutaan pitää lomakkeet nimettömänä ja tunnistamattomana. Jokaisen osallistujan tiedot ovat siis "koodinimen" alla, eikä kenenkään henkilöllisyyttä pitäisi pystyä selvittämään. Kaikki tiedot kuitenkin menevät hyvään tarkoitukseen, sillä saadun datan avulla päästään paremmin selville mm. siitä, miten äidin elintavat raskausaikana vaikuttavat lapseen ja näin pystytään muokkaamaan nykyisiä suosituksia parempaan suuntaan. Kuka tahansa tutkimukseen osallistuva voi halutessaan myös keskeyttää tutkimuksen toteutuksen omalta osaltaan milloin vain. Yhden lomakkeen täyttämättä jättäminen ei kuitenkaan vielä katkaise koko tutkimussuhdetta.
                 Me olemme yksi FinnBrainin tutkimusperheistä, vaikkei H niin mielellään postista tulleita lappusia haluaisi täyttääkään. Ensimmäisessä ultrassa kimppuumme hyökkäsi FinnBrain-tutkimuksen edustaja, joka antoi mukaamme tietopaketin tutkimuksesta. Tutustuin papereihin kotona paremmin ja jätin asian hautumaan viikoksi. Lopulta päätin tarttua haasteeseen ja postitin hyväksymislomakkeet. Raskausviikolla 14 saimme ensimmäisen kyselylomakenivaskan.
Kyselylomakenippu
H turhautui ja sanoi lopettavansa koko tutkimuksen siihen paikkaan. Rauhoittelin, ettei näitä lomakkeita tarvitse moneen kertaan täyttää, eikä niitä joka viikko postista tupsahda. Epäekologisena ihmisenä halusin lomakkeet kotiini paperisena nettilomakkeiden sijaan, sillä usein netissä hoidettavat asiat tuppaavat minulla jäämään unohduksiin. Lomakkeissa kyseltiin vähän kaikkea maan ja taivaan välillä mm. suhdetta omiin vanhempiin, suhtautumista lapsen tuloon, stressitekijöitä, unen määrää yms. Toinen lomakepaketti tupsahti kotiimme tänään. Itse täytin laput innoissani heti ne käteeni saatua, mutta H taas tuhahteli nivaskan nähdessään. Viikon siällä meidän pitäisi käydä antamassa myös verinäytteet FinnBrainin laboratoriossa. Viimeiset lomakkeet ennen synnytystä tulevat kotiimme raskausviikolla 34. Synnytyksessä lapselta otetaan napaverinäyte ja täytän vielä yhdet lomakkeet. Lisäksi käytettävänä on minun neuvolatietoni ja sairaalakertomus. Lapsen synnyttyä tutkimukset jatkuvat vielä, mutta paljon harvemmin. Nuo koko tutkimuksen kattavat paperit minulla on jossain tuolla hyllyssä, joten synnytyksen jälkeisistä tutkimuksista en tässä vaiheessa osaa kertoa enempää.
                   Jos haluat tietää FinnBrain-projektista enemmän, käy ihmeessä tutustumassa nettisivuihin http://www.finnbrain.fi . Sivuilta löytyy mm. tietoa tutkimuksista ja tutkijoista.

-Massu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti