tiistai 19. elokuuta 2014

Neulontaklinikka

              Nyt megahelteiden jälkeen on voinut taas kaivaa kutimet esiin kaapista. Katselin hetken lankavarastojani ja totesin, ettei minulla ole jäljellä kuin muutamia lankakerien jämiä. Niinpä päätin eilen neuloa jämälangoista pienen tilkkutäkin Esikolle. Lankana käytin Novitan 7-veljestä lankaa. Yhden ruudun koko on 19x19cm (yht=57x57cm). Sinisissä ja beigensävyisissä ruuduissa neulontakaava on seuraavanlainen (Huom! Silmukkamäärä jaollinen 4:lä!):

(Omalla käsialallani loin 40s)
1krs:* 1n, 3o*, toista *-* kerroksen loppuun asti.
2. krs: kaikki silmukat oikein
Vuorottele 1. ja 2. kerrosta, kunnes kappale on haluamasi korkuinen.
Beigen tilkun pintaa
Sinisen tilkun pintaa
           Erittäin helppoa siis! Kuvassa siniset tilkut on käännetty nurja puoli ylöspäin. Keltaiset tilkut on neulottu kaksinkertaisella helmineuleella (Huom! Parillinen silmukkamäärä!):

1.-2.krs: *1o, 1n*, toista *-* kerroksen loppuun asti.
3.-4.krs: *1n, 1o*, toista *-* kerroksen loppuun asti.
Jatka samalla kaavalla niin pitkään, että kappale on haluamasi korkuinen.
Keltaisen tilkun pintaa
           En ehtinyt vielä palasia silitellä, joten ne näyttävät vielä hieman rosoisilta. Myös villaiset neuletyöt kannattaa siis aina viimeistellä silittämällä sillä silloin jälki näyttää paljon huolitellummalta. Kuumaa rautaa ei tule kuitenkaan käyttää suoraan neuleen pintaan, vaan väliin kannattaa laittaa kostutettu harso. Silitysraudan lämpötila kannattaa myös säätää minimiin, sillä varsinkin villa saattaa hieman kärsiä liian kuumasta lämpötilasta.
         Yhdistän palaset yhteen virkkaamalla. Koko tilkkupeiton taakse ompelen puuvillakankaan, jottei villalanka turhaan ärsytä vauvan herkkää ihoa.
Raakaversio tilkkutäkistä
Kaikki tilkut kasassa
            Tässä samalla voisin esitellä alkukeväästä Esikolle neulomiani vaatteita. En edes muista, mistä kaikkien ohjeet on otettu. Hyviä ilmaisia neuleohjeita löytyy kuitenkin ainakin netistä osoitteista http://www.garnstudio.com/lang/fi/kategori_oversikt.php ja http://www.tekstiiliteollisuus.fi/ohjeluettelo.php .
               Pikkuruiset töppöset valmistuivat ihan hetkessä! Lankana Novitan Miami. Sileää- , ainaoikein ja resorineuletta
Puuvillatöppöset
Villabody, jonka haaraosassa nepit. Lankana Gjestalin Maija. Toteutettu ainaoikein neuleena.
Villabody
Villapusero, jonka pääntien saa suuremmaksi avaamalla pääntien vieressä olevat napit. Lankana Novitan 7-veljestä. Paitaosuus ainaoikein neuletta, helma ja hihansuut resoria.
Villapaita pääntien napeilla
Tämä villahaalari on luonnossa paljon vihreämpi, kuin kuvassa. Langan merkkiä ja laatua en muista, sillä ostin langan käsityömessuilta jonkin pienkehräämön kojusta. Muistaakseni neulomiseen käytin kuitenkin koon 2 puikkoja, joten lanka on aika paljon esim 7-veljestä ohuempaa. Suurin osa haalarista on neulottu sileällä neuleella, housun lahkeet resorilla ja haalarin yläosa helmineuleella. Henkselit saa auki napeilla.
Turkoosi villahaalari
Tämä harmaa neule on vielä hieman kesken... pääntiestä puuttuu vielä kaistale kaksinkertaista helmineuletta, langat on päättelemättä ja nappilistasta puuttuvat napit. Paita jäi aikoinaan kesken, koska minulta loppui lanka ja sitten ostin väärää laatua. Myöhemmin ostin kerän oikeaa lankaa (Novita Bambu), mutta jostain syystä en ole vieläkään tehnyt puseroa valmiiksi. Paitaosa on ainaoikein neuletta ja paidan reunat kaksinkertaista helmineuletta.
Keskeneräinen puuvillapusero
Nyt minun täytyy tunnustaa, etten muista yhtään millä langalla olen tämän raidallisen puuvillapaidan neulonut. Lanka on kuitenkin ostettu Turun Lankamaailmasta. Paidan neulomiseen on käytetty erilaisia resoritekniikoita sekä ainaoikein neuletta. Tämänkin paidan pääntie on tarvittaessa suurennettavissa pääntien vieressä olevien nappien avulla.
Puuvillapusero
Puseron napit
            Aloitteleville neulojille muuten vinkkinä: kannattaa panostaa pyörö- ja sukkapuikkoihin. Itse en neulo lähes ollenkaan niillä pitkillä tasoneuleisiin tarkoitetuilla puikoilla, sillä niiden käsittely on mielestäni hyvin kömpelöä ja pitkien neulepukkojen tunkeminen esim. pieneen kassiin on hankalampaan. Tasoneuleissa kapeampien kappaleiden (joissa on siis vain vähän silmukoita) neulominen käy parilla sukkapuikolla ja leveämmät tasot valmistuvat pyöröpuikoilla. Tasoa pyöröpuikoilla neuloessa pitää vain muistaa aina kääntää työ kierroksen päässä, jottei neuleesta tule suljettu.


-Massu

6 kommenttia:

  1. Ihania luomuksia. Voi kun itsekin jaksaisi kutoa. Varsinkin tuollainen tilkkutäkki olisi ihana saada. Arvostan kovasti, että jaksat ja osaat vielä kutoa. Harvalla nuorella on enää taitoa. Itsekin joudun ostamaan mm. villasukat kun into ja taito loppuvat aina kesken...;) Mutta voi kuinka rakastankaan villasukkia... onneksi tulee taas kohta niiden aika.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse kohtaan useasti sen ongelman, etten enää keksi mitään neulottavaa :D Olen kutonut itselleni ja läheisilleni lukuisia villasukkiavariaatioita ja nyt kaikkien kaapit pursuavat tekeleistäni. Myyntiin en ole kuitenkaan ajatellut neuleita tehdä, sillä innostukseni on aina hyvin kausiluontoista. Saatan välillä neuloa viikkokausia vaikka ja mitä, kunnes innostukseni lopahtaa äkisti. Mutta jos vain itsekin innostut, niin kannattaa aloittaa aivan pienistä töistä esim pannulapuista tms.

      Poista
    2. Oletko ommellut esikolle leluja? Tarhassa työntekijät ainakin joskus ompelivat lasten ollessa nukkumassa heille pehmoleluja. Nukkeja, nalleja, possuja ym. mitä mieleen tuli. Olivat kuulemma myös turvallisempia, koska mm. silmät ja suun voi tehdä ristipistoin, joten ei tarvitse pelätä nappien ym. irtoamista lapsen suuhun. Itse olen joskus myös ommellut lapsille leluja, tosin siitä on aikaa... On muuten myös aika ihana idea antaa oma tekemä nukke toisen vastasyntyneelle lapselle. Riippuu tietenkin saajasta, osaavatko vanhemmat arvostaa toisen käsityötä vai tarvitseeko kaiken olla massatavaraa kaupanhyllyiltä.

      Poista
    3. Hmmh... joskus on tullut ommeltua ja neulottua lelujakin. Eikä näin tarkemmin ajatellen yhtään hassumpi idea! Leluissa palaset ovat kuitenkin aika pieniä, joten niin voisin hyödyntää kaikenmaailman jämälankoja ja kangaspaloja, joita lojuu ihan liikaa nurkissa!

      Poista
  2. Vitsi oot saanut paljon aikaan keväällä! :) Mun lemppari on ehdottomasti tuo harmaa neule! ..vaikka onkin vielä kesken. Tosi suloinen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti kevään sairaslomapäivät setään jotenkin hyödyntää :P Tuosta harmaasta neuleesta tulee kyllä oikein sievä, kunhan saisin otettua itseäni niskasta kiinni. Hauska yksityiskohta on se, että helma ja yläosa on neulottu samalla tekniikalla, mutta vain eri suuntaan.

      Poista