torstai 28. elokuuta 2014

Lettukestit

            Minulla on aika-ajoin tapana yllättää H paistamalla lettuja. Yleensä innoke lettuyllätykseen tulee naapurin mummolta, jonka huushollista kantautuu vähintään kerran viikossa lettujen tuoksu rappukäytävään. Eilen H saikin jalkapallotreenien jälkeen iltapalaksi vastapaistettuja lettuja. Ohje on maailman helpoin ja olen oppinut sen omalta äidiltäni:

Lettutaikina:


2 dl vettä
2 dl maitoa
4 munaa
2 dl vehnäjauhoja
½-1 tl suolaa
Paistamiseen voita

1. Sekoita vesi, maito ja muna keskenään vispilällä.
2. Lisää joukkoon vehnäjauho koko ajan sekoittaen, jotta lettutaikinasta ei tulisi paakkuista.
3. Lisää vielä suola.
4. Anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia huoneenlämmössä, mieluusti hieman kauemminkin.
Valmis taikina
5. Kuumenna paistinpannu kuumaksi, sulata pannulla voinokera ja annostele sopiva määrä taikinaa pannulle. Mitä enemmän taikinaa laittaa, sitä paksumpi letusta tulee.
Lettu vielä kääntämättä
6. Käännä lettu paistinlastalla, kun paistopuoli näyttää sopivan rusehtavalta ja paista letun toista puolta vielä hetki.
Kullanruskea lettu
7. Kun lettu on mielestäsi tarpeeksi paistunut kummaltakin puolelta, nosta valmis lettu lautaselle ja nauti haluamasi täytteen kanssa.

VINKKI: Kannattaa aloittaa paistaminen mahdollisimman kuumalla levyllä ja alentaa sitten lämpöä tarviattessa vähän pienemmälle.Vanhan mallisella liedellä viimeiset letut pystyy helposti paistamaan energiaa säästäen "jälkilämmöillä" eli levy laitettuna "0-asentoon".

Tällä kertaa meidän lettukesteillämme oli lettujen kanssa tarjolla sekamarjahilloa sekä kermavaahto-tuorejuusto -täytettä.

Täyte:
1 prk (2dl) vispikermaa
1 prk (250g) rahkaa
1 rs (200g) tuorejuustoa
sokeria maun mukaan
1 tl vanillinisokeria

1. Vatkaa kerma vaahdoksi.
2. Lisää rahka kermavaahtoon.
3. Pehmitä tuorejuustoa sekoittamalla sitä tai käyttämällä nopeasti mikrossa. Lisää pehmennyt tuorejuusto kermavaahto-rahka -seokseen.
4. Lisää sokeria sen verran kuin haluat ja mausta vielä vanillinisokerilla. Sekoita massa tasaiseksi.
H täyttää omaa lettuaan
           Niin kuin varmasti huomasitte, minulla ei ole tapana laittaa ollenkaan itse lettutaikinaan yhtään sokeria. Sokerin määrää pystyy helposti säätelemään täytteiden avulla. Sen sijaan maustan lettutaikinan suolalla, sillä pidän suolan ja sokerin yhdistelmästä. Täytteestä tuli aika tuhtia, joten kumpikaan meistä ei jaksanut syödä kuin kaksi lettua yhteen menoon. Tällä kerralla tein itse tuon ohjeen 0,75-kertaisena, jolloin lettuja tuli n. 7 kpl. Lettujen määrä toki riippuu aivan pannun halkaisijasta ja lettujen paksuudesta. Ehdottomasti paras pannu lettujen paistoon on valurautainen paistinpannu, mutta meidän komerosta ei sellaista värkkiä vielä löydy. Tällä(kin) kertaa tyydyin siis paistamaan letut tavallisella keraamisella pannulla.

-Massu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti