torstai 14. elokuuta 2014

Äiti-Suomi -sanakirja

            Nykyaikana lasta odottavat harvoin selviävät odotusajastaan ilman eksymistä erilaisille netin vauvafoorumeille. Enkä ihmettele, sillä laittaessaan Googleen lähes minkä tahansa kysymyksen hakutuloksissa ensimmäisten linkkien joukossa on aina joko vauvan, kaksplussan tai jokin muun vauvakeskustelupalstan keskustelu. Itsekin olen lueskellut ja kirjoitellut eräällä foorumilla, josta sittemmin siirryin erääseen Facebook-ryhmään. Liittyessäni ryhmään olin hieman pyörällä päästäni, sillä en välttämättä ymmärtänyt kaikkia muiden odottajien käyttämiä käsitteitä tai lyhenteitä. Niinpä ajattelin helpottaa jonkun vasta vauvakeskusteluissa aloittavan elämää listaamalla muutamia keksusteluissa käytettyjä käsitteitä ja lyhenteitä. Tai jollei halua foorumeilla käydä, niin eiköhän käsitteiden hallitseminen noin muutenkin ole ihan positiivista!

Plussaus: Se hetki, kun raskaustesti näyttää positiivista. Testi ei suinkaan näytä "plussaa" tai "miinusta", vaan positiivisessa tuloksessa testiin ilmestyy kaksi selkeää viivaa. Negatiivisessa tuloksessa viivoja on vain yksi.

Nla-käynti: Neuvolakäynti

Äp: Äitiyspoliklinikka. Tänne pääsee tai joutuu jos raskauden kulussa on jotain poikkeuksellista tai tarkkailtavaa. Syitä voivat olla mm. raskausdiabetes, lapsen pieni koko tai kohdunkaulan ennenaikainen avautuminen.

Äp: Tämä lyhenne voi joissain tilanteissa viitata myös äitiyspakkaukseen.

Radi: Raskausdiabetes

Sr-testi: Sokerirasitustesti

Rt: Raivotarjonta eli lapsi on kohdussa pää alaspäin

Pt: Perätarjonta eli lapsi on kohdussa pää ylöspäin

Sf-mitta: Kohdunpohjan korkeus (lyhenne termistä symfyysi-fundus). Mitataan häpyluusta kohdun ylimpään kohtaan. Kohdunpohjan korkeutta aletaan mitata n. raskausviikon 20 jälkeen.

Protskut/proteiinit: Jokaisella neuvolakäynnillä mitataan virtsanäytteestä mahdollinen proteiinien määrä. Jos proteiinia löytyy, viittaa tila raskausmyrkytykseen.

Stiksata: Virtsanäytteen testaaminen proteiinien varalta erityisen testinauhan avulla. Joissain neuvoloissa stiksaamisen joutuu tekemään itse, useimmissa hoitaja hoitaa sen.

Linea negra: Odottavan äidin mahalle tuleva tumma viiva. Sijaitsee usein kohtisuorasti navasta alaspäin, mutta saattaa jatkua myös navasta aina rinnan alle. Viiva poistuu raskauden jälkeen.

Doppler: Vauvan sydänäänien kuuntelemiseen kehitetty laite.

Käydä käyrillä: Hätätilanteissa tai synnyttämään mennessä äidin vatsalle laitetaan joksikin aikaa lapsen sykettä ja supistuksia mittaavat anturit. Nämä tiedot antavat viitteitä siitä, miten vauva voi ja missä vaiheessa mahdollinen synnytys on.

Täysiaikaisuus: Periaatteessa lapsi on täysiaikainen vasta sitten, kun raskausviikkoja on kertynyt täydet 40. Täysiaikaisuudesta voidaan puhua myös silloin, kun raskaus on kestänyt 37 viikkoa, sillä silloin vauvan kaikki merkittävät rakenteet ovat kehittyneet ja lapsella on kaikki edellytykset selvitä kohdun ulkopuolisesta elämästä.

Yliaikaisuus: Kun raskaus on kestänyt 42 viikkoa. Tällöin raskaus yleensä käynnistetään suunnitellusti.

Suppari/harjoitussuppari: Supistus/harjoitussupistus. Odottava äiti voi saada harjoitussupistuksia jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Erotuksena synnytyssupistuksiin harjoitussupistukset ovat yleensä epäsäännöllisiä, ne eivät voimistu ja ne tuntuvat lähinnä vatsan tiukkenemisena tai kouristuksena. Synnytyssupistukset taas alettuaan jatkuvat säännöllisinä ja voimistuvat ajan myötä.

Ballonki: Raskauden käynnistykseen käytettävä väline. Ballonki-katetri ohjataan kohdunsuun ja vauvan pään väliin ja katetrissa oleva kupla täytetään keittosuolalla. Katetria nyitään kerran-pari tunnissa, jolloin kohdunsuun pitäisi alkaa kypsyä.

Eppari: Synnytyksessä tehtävä mahdollinen välilihan leikkaus. Leikkaus suoritetaan jos vauvalla ei ole tarpeeksi tilaa päästä ulos. Leikkaus suoritetaan puudutuksessa saksin.

Imukuppisynnytys: Apuväline, jolla saadaan vedettyä lapsi vedettyä nopeammin ulos kohdusta. Imukuppia saatetaan joutua käyttämään mm. jos vauvaa uhkaa hapenpuute, äiti on liian voimaton esim sydänvian vuoksi tai ponnistusvaihe on kestänyt suhteellisen kauan.

Doula: Synnytystukihenkilö, joka antaa tietoa synnytyksestä jo ennen synnytystä ja on tarvittaessa mukana myös synnytyksessä. Monilla doulilla on esim tarjota vaihtoehtoja lääkkeelliselle kivunlievitykselle. Doula ei puutu synnytykseen, mutta hän voi toimia esim tulkkina kätilön ja synnyttäjän välillä tai antaa akupainantaa. Doulan voi tilata itselleen joko yksityisestä tai yleisestä doulapalvelusta. Yleisellä eli maksuttomalla puolella palveluita tarjoaa esim Folkshälsan ja Ensi- ja turvakotien liitto. Kuka tahansa voi hankkia itselleen doulan riippumatta esim siitä, tuleeko oma puoliso synnytykseen mukaan. Synnytyksessä vois siis olla mukana puolison/tukihenkilön lisäksi myös avustava doula.

Maidon nousu: Ennen kuin äiti pystyy imettämään, maito "nousee" rintoihin eli maidontuotanto lähtee käyntiin. Nousu tapahtuu yleensä muutaman päivän sisällä synnytyksestä ja saattaa tuntua todella kivuliaalta.

Esimaito/ensimaito: Kun lapsi on syntynyt, hänet nostetaan äidin rinnalle. Tällöin tapahtuu ensi-imetys, jolloin lapsi imee äidin rinnasta ensimmäiset tipat maitoa. Tällöin maitoa yleensä erittyy vain muutaman tipan verran ja tuota hyvin ravinteikasta ja jopa aika kellertävää maitoa kutsutaan esimaidoksi eli kolostrumiksi. Esimaitoa saattaa joillain äideillä tihkua jo ennen synnytystäkin.

Lanoliini: Tarvittaessa arkoihin ja haavoittuviin nänneihin levitettävä voide.

Liikeseuranta: Jos vauva on liikkunut päivän aikana vähän tai hyvin kehyesti, äidin tulisi suorittaa liikeseuranta. Tällöin äiti makaa tunnin ajan vasemmalla kyljellään ja laittaa kaikki tuntemansa vauvan liikkeet ylös. Liikkeitä tulisi tuntea vähintään 10. Jos liikkeitä ei tunnu tai niitä tulee vähemmän kuin 10 äidin tulisi juoda kylmää mehua ja suorittaa testi uudestaan. Jos liikkeitä ei vieläkään tunnu, tulisi ottaa yhteyttä neuvolaan tai synnytysosastolle. Samalla tulee kiinnittää huomiota myös liikkeiden voimakkuuteen, sillä hyvin veltot tai voimattomat liikkeet saattavat myös kertoa, että jokin on vialla.

Bilirubiini: Hemoglobiinin hajoamistuote, jonka määrää mitataan vastasyntyneiltä. Kohonnut bilirubiniarvo voi kertoa maksan kypsymättömyydestä. Koska bilirubiini on keltaista, ilmenee kohonnut bilirubiiniarvo myös lapsen keltaisuutena. Hoidoksi annetaan sinivalohoitoa.

Agar-pisteet: Pisteytysjärjestelmä, jolla mitataan vastasyntyneen lapsen kunto. Mitattavia asioita ovat ihonväri, ärtyvyys, hengitys, lihasjännittyneisyys ja syke. Jokaisesta osiosta voi saada maksimissaan kaksi pistettä (yht. max 10 p).

Listasta puuttuu varmasti hirveästi merkittäviä odotukseen ja synnytykseen liittyviä termejä ja lyhennyksiä. Jos haluat korjata tai lisäillä listaan jotain, niin laita ihmeessä kommenttia!

-Massu

Lähteitä:
http://www.vaasankeskussairaala.fi/Suomeksi/Potilaat__asiakkaat___omaiset/Synnytys/Synnytyssali/Synnytyksen_kaynnistaminen

http://www.hus.fi/sairaanhoito/lasten-sairaanhoito/kun-lapsi-sairastuu/Vastasyntyneen_keltaisuus/Sivut/default.aspx

http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/synnytykset/vauvamatkalla/sairaalakaynnit/aitiyspoliklinikkakaynnit/loppuraskauden-seuranta/sikion-liikkeiden-laskeminen/Sivut/default.aspx

http://www.vau.fi/Synnytys/Synnytyksen-jalkeen/Mitka-apgar-pisteet/

http://www.bebesinfo.fi/sivu.php?artikkeli_id=161

http://www.terve.fi/synnytys/supistukset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti