tiistai 5. elokuuta 2014

Leipomista työn ulkopuolella

          Olen siis ammatiltani leipuri-kondiittori ja työskentelen leipurina paikallisessa leipomossa. Monesti leipomiset jäävät vapaa-ajalla aika vähiin sillä:
1. leivon kaiket päivät töissä
2. meillä ei ole tiskikonetta
3. kylmätilamme ovat hyvin rajalliset
4. minä ja H syömme aika vähän leivonnaisia.
          Noh, nyt kun olen kesä- ja sairasloman vuoksi pitänyt vapaat päivittäisestä leipomisesta, olenkin ihan mielelläni upottanut välillä sormeni taikinaan. Loman aikana olenkin ehtinyt leipoa kaikenmoista. En vain ole voinut kirjata reseptejä tänne, sillä suurin osa leipomuksistani on tehty "vähän sitä ja tätä" -periaatteella. En ole leipuriksi valmistuttuani katsonut enää reseptejä pullaa, kakkupohjia tai leipää leipoessani, vaan teen varsinkin hiivataikinat kokemuksen ja näppituntuman perusteella.
            Nyt sain taas hyvän syyn leipoa ja tällä kertaa minulla on ihan reseptikin jaettavana. Tai noh... täytteen osalta tämäkin resepti on päästäni revitty, mutta kirjasin sentään ylös raaka-aineiden määrät. Poimin nimittäin vanhempieni luona ison kepollisen punaherukoita, joista H pyysi tekemään muropohjaisen piirakan. Pohjan resepti otin ensimmäisestä työssäoppimispaikastani saamastani Kondiittorin parhaat -kirjasta.

Valitsin tavallisen muropohjan sijaan mantelimuropohjan, sillä kaappieni kätköihin on jäänyt macaron-leivoksien jäljiltä vajaa pussillinen mantelijauhetta. Koska "ammattilaiset" käyttävät mittaamiseen aina vaakaa, on pohjan ainekset ilmoitettu grammoina. Omasta päästä vedetty täyte taas on mitattu deseinä. Tässä siis resepti koko komeudessaan:

Punaherukka-piirakka

Pohja:
50 g sokeria
50 g mantelijauhetta
½ muna
125 g puolikarkeita vehnäjauhoja
75 g pehmeää voita

Täyte:
2 dl (1 prk) kermaviiliä
1 dl (1/2 prk) maitorahkaa
1dl kuohukermaa
1 ½ munaa
3/4 dl sokeria
1 ½ tl vanilja/vanillinisokeria
3 dl punaherukoita


1. Sekoita kaikki pohjan kuivat ainekset keskenään ja nypi joukkoon voi. Sekoita (käsin) sen verran, että kaikki kuivat ainekset ovat sitoutuneet rasvaan ja taikina on suht kiinteää.

2. Halutessasi voit painella taikinan jo lämpimänä voideltuun halkaisijaltaan n. 27 sentin piirakkavuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Siistimmän lopputuloksen saat kuitenkin laittamalla taikinan hetkeksi kylmään ja kaulimalla sen oikeankokoiseksi levyksi (itse tein laiskuuttani helpoimman kautta...).

3. Tee pohjaan haarukalla reikinä, jottei taikina menisi esipaistossa aivan kupruille. Esipaista piirakkapohjaa n. 175 asteisessa uunissa n. 10 min.

4. Pohjan paistuessa valmista täyte: sekoita kaikki muut ainekset paitsi herukat keskenään.

5. Ripottele punaherukat esipaistetulle piirakkapohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Kaada muu täyte marjojen päälle.

6. Paista n. 200 asteisessa uunissa n. 25 min. Piirakka näyttää kuumana vähän löysältä, mutta rakenne asettuu sen jäähtyessä. Valmiissa piirakassa on pikkuisen rusehtavia pilkkuja paistopinnassa ja reuna on kullanruskea (omassani meinasi jopa hieman kärähtää...)

Ilmoittamani paistoajat ja -lämpötilat ovat vain arvioita, sillä kaikki uunit ovat hieman erilaisia. Meidän uunimme on vanha epätasaisesti paistava rutku, jonka lämpötiloihin en luota ollenkaan. Joka tapauksessa tästäkin piirakasta tuli oikein maistuva, vaikken noista punaherukoista muuten niin välitäkään. Ja ennen kaikkea H oli tyytyväinen lopputulokseen ;)

-Massu

2 kommenttia:

  1. Näyttää hyvältä toi piirakka että vois jopa itse kokeilla joku päivä! :) Saapikohan tuota kirjaa mistään netistä ostettua?

    VastaaPoista
  2. Tuo kirja on ollut kyllä todella tärkeä itselleni, sillä sieltä löytyy paljon kondiittorin perusmassoja ja muita perusohjeita. Luulen kuitenkin, ettei kirjaa enää saa mistään ainakaan omaksi, sillä painokset on taidettu myydä loppuun. Paras vaihtoehto onkin ehkä kysellä kirjaa lainaan esim. ammattikoulun kirjastosta tai kondiittoriopettajalta (meidän opettajalla muistaakseni oli myös kyseinen opus).

    VastaaPoista