keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Kelan etuudet

Kuva: Iltalehti
        Lähettelin noin viikko sitten Kelalle hakemukset niin äitiysavustuksesta että äitiyspäivärahasta. Neuvolasta saamani raskaustodistuksen jouduin toimittamaan tosin ihan etanapostin kautta, sillä sähköisenä tiedostona liite oli aina vain liian suuri Kelan nettiasiakaspalveluun. Eipä siinä mitään, todistus oli mennyt kuitenkin nopeasti perille, vaikka Kela nykyisin taitaa aika lailla suosia tuota sähköistä palvelua. Tänään kävin uteliaisuuttani vilkaisemassa Kelan sänköisessä palvelussa, miten asiani edistyvät. Sain yllätyksekseni tietää, että äitiysavustushakemukseni oli jo käsitelty hyväksyvästi! Tilasin siis äitiyspakkauksen ja palvelun käsittelystatuksen mukaan pakkas olisi lähtenyt postin vietäväksi jo tänään! Pakkaus siis saapuu mahdollisesti jo ensi viikolla! Whiiii!!! Sitten minulla on jo jotain pientä pesämunaa Esikkoa varten :) Olen toki käynyt jo tutustumassa äitiyspakkauksen valikoimaan, joka sattuikin vaihtumaan taas tänä vuonna uuteen.
             Äitiyspakkauksen tuotevalikoima vaihtuu 1-2 vuoden välein tarkoittaen lähinnä vaatteiden kuoseja ja värejä. Pakkaus koittaa myös seurata erilaisia trendejä esim. nykyisin pakkauksesta löytyy mm. kestovaippatarvikkeet. Äitiyspakkauksia valmistetaan aina hieman enemmän kuin niitä haluavia on. Tästä johtuen aina kun uusi pakkaus julkaistaan, kestää hetki ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa. Tämä on tänäkin vuonna tarkoittanut sitä, että alkuvuodesta synnyttäneet ovat saattaneet saada vielä vuosien 2012-2013 pakkauksen. Koska itse synnytän vasta loppuvuodesta, ei minun ole tarvinnut jännittää, minkälaisen pakkauksen itse saan. Äitiyspakkauksen voi myös tilata vaikka ulkomailla asuvalle sukulaiselle, mutta tällöin pakkauksesta joutuu maksamaan. Siinäpä kiva lahjaidea vaikka Amerikkaan muuttaneelle tyttärelle. Myös kuninkaalliset ovat saaneet nauttia äitiyspakkauksen antimista, sillä niin Ruotsin prinsessa Victoria kuin Britannian prinssi William vastaanottivat Suomen presidentiltä äitiyspakkauksen lahjaksi  lapsen saatuaan. Kyseessä onkin varsinainen kansallisylpeys, sillä mikään muu maa ei taida tarjota samanlaista etuutta. Suomessa äitiyspakkauksia on jaettu jo vuodesta 1937. Tuolloin pakkaus lienee sisältänyt hieman erityyppisiä artikkeleita kuin nykyisin. Äitiyspakkausta onkin ihmetelty monissa muissa maissa mm. brittiläisiä kummastutti "miksi suomalaiset lapset nukkuvat pahvilaatikossa" (tietämättömille tiedoksi: äitiyspakkauksen paketista voi kätevästi tuunata lapselle ensisängyn).
Äitiyspakkaus saa aina osakseen kritiikkiä, sillä koskaan väri- tai tuotevalikoima ei miellytä kaikkia. Omasta mielestäni tuotteista on turhaa purnata, sillä avustus on kuitenkin aina ilmainen lahjoitus. Jos värit/kuosit/materiaalit/tuotteet eivät miellytä, niin miksi turhaan tilata koko pakkausta. Avustuksen voi kuitenkin aina ottaa myös rahana. Niin on saanut purnausta osakseen myös tämän vuoden äitiyspakkaus. Toiset ovat olleet rusehtaviin retroväreihin vallan ihastuineita ja toiset taas kertovat heittävänsä vaatteet suoraan keräykseen. Eräskin tuttu taisi sanoa, että ruskeat värisävyt ovat hänen mieleensä liian poikamaisia. Minulle on oikeastaan ihan sama, mitä värejä pakkauksesta löytyy. Kunhan saan puettua Esikon edes johonkin, ettei tarvitse raasun talvella kelliä ilman rihman kiertämää. En muutenkaan ole niin tarkka tyyleistä tai väreistä. En siis aio juosta kaupoissa metsästämässä juuri oikean sävyisiä trikoohousuja, jotka mätsäävät sen söpön merkkipaidan kanssa. Toki muut äidit saavat ravata kaupoissa etsimässä niitä "the vaatteita", mutta minä en siihen rumbaan jaksa ryhtyä. Olen nimittäin ylipäätään todella huono käymään kaupoilla saatika sitten ostamaan jotain.
          Äitiyspakkauksen lisäksi laitoin siis myös äitiyspäivärahan hakupaperit Kelan. Sähköisen palvelun mukaan minun pitäisi toimittaa heille vielä raskaustodistukseni, jonka siis tosiaan toimitin jo. Luulenpa, ettei koko äitiyspäivärahan käsittelyä ole edes aloitettu, jolloin kukaan asiakaspalvelijoista ei ole voinut muuttaa statuksen tilaa toiseen. Lähetin kuitenkin varmuuden vuoksi vielä viestiä, että olen lähettänyt jo raskaustodistukseni, jota on käytetty myös äitiysavustuksen käsittelyssä. Kelan käsittelyaikataulun mukaan äitiyspäivärahan käsittelemiseen saattaisi kulua jopa kolme viikkoa aikaa. Tosin Kelan ohjeaikojen mukaan äitiysavustuksen päätöksen pitäisi syntyä kahdessa viikossa ja minun päätökseni tuli alle viikossa. Kaipa nuo ovat sitten maksimiaikoja, minkä rajoissa päätösten pitäisi aina syntyä. Eiköhän se päätös sieltä parin viikon sisällä tule! Nyt vain odottamaan äitiyspakkausta!

- Massu

P.S. Viime vuosien äitiyspakkauksia voi muuten käydä ihastelemassa ja vertailemassa Kelan sivuilta .

2 kommenttia:

  1. Oon samaa mieltä, että äitiyspakkauksesta ei pitäisi purnata! :) Jos kuosit ei miellytä, voi epämieluisat vaatteet laittaa kiertoon, tai jättää koko paketin ottamatta. On ihan mahdoton tehdä sellaista pakkausta, joka miellyttäisi kaikkia. Itse kyllä tykkään tämän(kin) vuoden pakkauksesta, ja oon supertyytyväinen kun Suomessa tällainen avustus on mahdollista saada! Mun paketti oli postitettu 19.6., joten jännityksellä odotan, josko se jo tänään tulis postista!! :)


    http://hiekkaleikkeja.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Totta turiset Jenni! Eikä lapsen tarvitse mielestäni olla "paraatikunnossa", joka ikinen hetki.. jos siis nuo äitiyspakkauksen värit tai kuosit eivät omaa silmää miellytä. Aika vähän itse lapsi vaatteistaan vielä vauvana mitään ymmärtää :P
    Itsekin tässä odottelen paketin saapumista, mutta voih, postin työntekijöiden lakko saattaakin tällä viikolla hidastuttaa postin tuloa :(

    VastaaPoista