sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Raskausajan lääkekaappi

           Raskausaikana ei joudu olemaan tarkkana ainoastaan ruokavalionsa vaan myös lääkekaappinsa sisältönsä kanssa. Hyvin monet lääkkeet ovat kiellettyjä raskaana ollessa tai imettäessä tai lääkkeiden vaikutuksia sikiöön ei ole tutkittu. siksi kannattaakin aina kysyä neuvoa vielä lääkäriltä ennen minkään (myön käsikauppavalmisteiden) käyttöä ollessaan raskaana.
Kaikki tarvitsemani purnukat
             Soittaessani ensimmäisen kerran äitiysneuvolaan, minua kehotettiin hankkimaan raskausvitamiineja. Olin jo aikaisemmin syönyt monivitamiinivalmisteita lähes päivittäin, mutta nyt minun pitikin vaihtaa aikaisemmat vitamiinikapselit ihan erityisiin "raskausvitamiinivalmisteisiin". Erona "tavallisiin", raskausajan vitamiineihin ei ole lisätty ollenkaan A-vitamiineja ja foolihapon määrää on saatettu korottaa. Erityisesti raskauden alkuvaiheessa olisi hyvin tärkeää nauttia tarpeeksi foolihappoa, jotta sikiön (tai tässä vaiheessa vielä alkion) selkärangan hermoputki sulkeutuisi normaalisti. Hermoputken normaali kehittyminen on ensiarvoisen tärkeää, sillä muuten seuraavat kehitysvaiheet saattavat jäädä kokonaan tapahtumatta tai ne ovat hyvin vaillinaisia. Pahimmassa tapauksessa häiriö voi johtaa jopa alkion kuolemaan. Asiasta ei kannata kuitenkaan ottaa liikaa paineita, sillä normaalilla ruokavaliolla voi jo taata tarvittavan foolihapon saamisen, sillä foolihappoa saa mm. kananmunan keltuaisesta, vehnäleseistä, ruisleivästä sekä pavuista. Raskausvitamiinin sisältämällä foolihapolla vielä varmistetaan tuo saanti. Tuo A-vitamiiniasia taas on hieman kinkkisempi juttu. A-vitamiinin tarve nimittäin kasvaa raskaana ollessa jonkin verran, koska vitamiinia tarvitaan myös sikiön tarpeisiin. A-vitamiinia tarvitaan mm. luuston kehitykseen, hämäräön muodostumiseen ja immuunivasteen saavuttamiseen. Sikiö on kuitenkin varsinkin alkuraskaudesta hyvin herkkä ylimääräiselle A-vitamiinille, joka voi rasvaliukoisena vitamiinina vielä kertyä elimistöön. Tämän yliannostusriskin vuoksi A-vitamiinia ei suositellakaan otettavan vitamiinilisistä, vaan normaalista ruoasta. Hyviä A-vitamiinin lähteitä ovat mm. munankeltuainen, maitotuotteet, porkkana, hedelmät sekä vihreät ja keltaiset kasvikset. Maksa sisältää eniten A-vitamiinia, mutta maksaa nauttiessa A-vitamiinia voi taas kertyä liikaa. Siksi raskaana ei tulisikaan syödä paljoa maksaa, vaikka yhden maksalaatikkoannoksen syöminen sillöon tällöin ei vielä teekään pahaa. A-vitamiinin liika-saanti voi aiheuttaa sikiölle kehityshäiriöitä, MUTTA USEIMMITEN altistuksen pitää olla pitempiaikaista.
Raskausvitamiini. Minusunit alkoivat olla loppu, joten ostin tilalle lähiapteekista löytyneitä Multivitoja.
                 Raskausvitamiinien lisäksi otan joka päivä myös ylimääräistä magnesiumia sekä maitohappobakteereja. Minun oli muutama viikko sitten lisättävä magnesium omaan vitamiiniannokseeni, sillä kärsin päivittäisistä (ja myös öillisistä) jalkakrampeista. Nyt muutaman viikon kuurin jälkeen krampit ovat kadonneet. Maitohappobakteeria syön taas siksi, että elimistölläni on taipumus hiivan liikakasvuun. Sen oireina minulla on ollut mm. vatsan turvotusta, väsymystä, päänahan ongelmia sekä sammasta.
Maitohappobakteerit sekä magnesiumkapselit
                 Hetkellisiä ja kovia kiputiloja varten judun joskus turvautumaan Panadoliin. En tosin mielelläni näitä ottaisi, sillä minua arveluttaa ylipäätään kipulääkkeiden syöminen raskausaikana, eikä Panadoleilla useinkaan ole minulle mitään vaikutusta. "Normaalisti" olen joutunut esim. kuukautiskipuihin syömään vahvoja Buranoita, mutta ibuprofeenia ei saisi raskauden aikana nauttia. Varsinkin raskauden loppuvaiheessa ibuprofeeni saattaa vaikuttaa sydämen, heuhkojen ja munuaisten kehitykseen. Meillä on tuommoinen iso "tukkupakkaus" siksi, että H:le määrättiin keväällä Panadolia akuutteihin vatsakipuihin. Myös annoskoko on aika suuri, mutta onneksi tabletit voi myös puolittaa. Toinen "akuuttilääke", jota olen käyttänyt on Rennie. Työpaikkalääkärini määräsi minulle Rennietä jo alkuraskauden pahoinvointiin, mutten sillon saanut siitä paljoakaan apua. Toisen raskauskolmannen aikana aloin kuitenkin kärsiä muutenkin lähes joka aterian jälkeisestä närästyksestä, joten silloin Rennieistä oli todella apua. Nyt närästys on hieman helpottunut, mutta kannan silti aina mukanani muutamaa tablettia varmuuden varalta.
Rennie ja Panadol
                 Monet raskaana olevat joutuvat myös ottamaan lisärautaa purkista rauta-arvojen laskettua liian alas. Omat rauta-arvot ovat vielä suht hyvät, joten en ole joutunut lisäämään rautaa päivittäiseen vitamiinikoktailiini. Ihminen tarvitsee rautaa, koska se kuljettaa veressä happea, osallistuu verisolujen kehitykseen ja toimii apuaineena erilaisissa solutason kemiallisissa reaktioissa. Rauta-arvojen kannattaa synnyttämään mennessä olla kunnossa, sillä äiti voi menettää synnytyksen aikana paljonkin verta. Raskauden aikana taas rautaa tulee saada tarpeeksi, koska veren määrä raskaana olevan naisen kehossa kasvaa ja verta tarvitaan myös sikiölle.
                  Toivottavasti kukaan ei saanut sydänkohtausta "pelotellessani" puutostiloilla tai valmisteiden vaikutuksilla. Näissäkin asioissa maalaisjärki auttaa aika pitkälle ja lääkäriin voi onneksi aina ottaa yhteyttä. Myös apteekista voi kysyä, mutta apteekkarit eivät mielellään suosittele mitään valmisteita raskaana oleville. Apteekit eivät nimittäin halua ottaa sen enempää vastuuta raskaudenajan ongelmista, joten paras asiantuntemus näihin asioihin löytyy neuvolasta.

-Massu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti