keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Kantoliina

          "Esteri" on muutaman viimepäivän ajan ollut aika itkuinen. En tiedä johtuuko itkuisuus vatsanpuruista vai vain läheisyydenkaipuusta, mutta laskiessani hänet sylistäni hän alkaa heti itkeä. Usein hän havahtuu unestaankin hereille jos huomaa jääneensä yksin. Yöt sentään sujuvat aika rauhallisesti, jolloin "Esteri" ilmoittaa hereilläolostaan lähinnä mölisemällä, ähisemällä, potkimalla ja murisemalla. Terveydenhoitaja sanoi kotikäynnillään D-vitamiinilisän mahdollisesti lisäävän vatsaoireita, joten osa itkuista saattaa myös liittyä siihen. "Esterille" nimittäin tuli maanantaina kaksi viikkoa täyteen, joten olemme nyt kolmen päivän ajan antaneet hänelle D-vitamiinia.
           Vaikka "Esteri" ei paina vielä edes neljää kiloa, on hänen pitkäaikainen kantamisensa käsivarsilla aika raskasta. Nyt kun H:kin palasi takaisin töihin, ei hänkään voi päivisin välillä pidellä tyttöä. Niinpä olenkin alkanut kanniskella tyttöä ainakin itkuisimpina vuorokaudenaikoina kantoliinan sisällä. Hirveän monet tuttavat ja tuntemattomatkin ovat minua varoitelleet, että kantoliinan käyttö vaatii paljon totuttelua koska "vain harvat lapset viihtyvät heti kantoliinassa". Itseltäni toki kantoliinan käyttö on vaatinut hieman harjoittelua, sillä sidontojen hahmottaminen ei välttämättä ole aina niin helppoa, eikä sidontojen tiukkuutta osaa arvioida ennen kokeilemista.
Pikkuinen kompaktissa paketissa
"Esteri" sen sijaan on ottanut kantoliinan heti ensimmäisellä kerralla täysin omakseen. Hän rauhoittuu päästessään liinan sisään lähes taikaiskusta ja yleensä nukahtaakin suht nopeasti. Kantoliinasta onkin siis ollut apua sekä minulle että "Esterille". Minä saan kädet vapaiksi ja "Esteri" rauhoittuu. Lisäksi kantaminen tuntuu paljon helpommalta, kun lapsen paino on koko ylävartalon varassa, ei vain käsivarsien. On myös ihanaa tuntea tuo pieni tuhina rinnassa kotiaskareita tehdessä ja välillä voi helposti paijata poskellaan tytön otsaa tai antaa hänelle hellän suukon.
Suukko äidiltä <3
Suosittelen siis kantoliinan kokeilemista kaikille. Voi tosiaan olla, etteivät kaikki lapset viihdy liinan sisällä yhtä hyvin kuin "Esteri", mutta kannattaa ainakin kokeilla. Kantoliinoja voi löytää käytettyinä esim. lastenkirpputoreilta, nettihuutokaupoista tai Facebookin lastentarvikekirpputori-ryhmistä. Uutena liinoja löytyy monista lastentarvikeliikkeistä niin kivijalkamyymälöistä kuin nettikaupoistakin. Liinassa voi kantaa jo vastasyntynyttä vauvaa, mutta silloin sidontavaihtoehdot ovat pään tuennan vuoksi aika vähissä. Mitä jämäkämmäksi lapsi kehittyy ja mitä vähemmän hän tarvitsee päälleen tukea, sitä moninaisempia sidontavaihtoehtoja voi käyttää.

-Massu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti