tiistai 28. lokakuuta 2014

Lastenneuvola 3vk+1pv

         Tytön synnyttyä blogin kirjoittaminen ei ole ollut päivän tehtävälistan alkupäässä. Hän kasvaa ja kehittyy hirveää vauhtia, mutta asioiden raportoimiseen ei vain meinaa jäädä paljoa aikaa. Vapaina hetkinä taas (ai sellaisiakin on?) mieluusti lepäilen itse tai vaihtoehtoisesti teen kotiaskareita.
Kolmeviikkoinen tyttäremme <3
          Tänään kävimme ensimmäistä kertaa itse lastenneuvolassa. Ensimmäisellä kerralla kun hoitaja tuli kotikäynnille. Jo neuvolaan lähteminen oli todella vaikeaa muutaman huonosti nukutun vuorokauden vuoksi. Viime yönä "Esteri" herätti minut kaikenkaikkiaan 7 tai 8 kertaa, eikä hän nukkunut yhtäjaksoisesti kuin maksimissaan 30 minuuttia. Olin itse yöstä aivan rättiväsynyt ja tyttökin tuntui olevan tosi itkuherkällä päällä. Ennen neuvolaan lähtöä en meinannut saada häntä millään rauhoittumaan ja lähetinkin jo H:le paniikkiviestejä:"Tää tyttö vaan itkee, eikä halua edes syödä kunnolla!" Lopulta sain tytön pakattua vaunuihin ja hipsin pikavauhtia bussipysäkille. Kuinka ollakaan, bussi kerkesi mennä juuri nenäni edestä. Ei auttanut muu, kuin odottaa seuraavaa vuoroa. Seuraava bussi olikin sitten myöhässä aikataulusta, sillä kuski halusi välttämättä kulkea kävelyvauhtia. Että sellainen ensimmäinen bussimatka vaunujen kanssa... Lompsin lähes juosten neuvolalle ollen n. 4 minuuttia myöhässä. TODELLA PAHA ASIA MYÖHÄSTYMISKAMMOSTA KÄRSIVÄLLE!!! Noh, onneksi hoitaja oli itsekin myöhässä, eikä hän edes huomannut viivästystämme.
             Terveydenhoitaja olikin meille jo ennestään tuttu, sillä hän hoiti myös minun äitiysneuvola-asioitani. Hän kyseli aluksi kuulumisia ja kerroin hänelle viime päivien unettomuudesta ja lapsen hellyydenkipeydestä. Tyttö ei nimittäin oikein suostu olemaan yksin, vaan alkaa lähes aina itkeä jäädessään esim. nukkumaan yksin. Koitimmekin yhdessä keksiä erilaisia niksejä, millä saisin itselleni edes vähän hengähdys- ja lepoaikaa kotona yksin ollessa, sillä unettomuus saattaa helposti vaikuttaa myös maidontuotantoon. Hoitaja ehdotti mm. kapalointia, kehdossa heijaamista tai heiluvan sitterin hankkimista. Kapalointia olenkin pariin otteeseen kokeillut, mutten ole löytänyt huushollistani oikein sopivan kokoista kapaloliinaa.
                 Hetken jutustelun jälkeen siirryimmekin itse asiaan: "Esterin" mittaamiseen. Minua jännitti taas kovasti tytön paino, sillä epäilin maitovarani hieman ehtyneen. "Esteri" olikin kerännyt hurjasti painoa ja tällä hetkellä hän painaa 4170 g. Senttejä tytöllä taisi olla vähän vajaa 52cm (joudun nyt luottamaan muistiini, sillä hoitaja ei merkannut lukuja neuvolakorttiin). Samalla hoitaja tarkasti "Esterin" refleksin, ihon, silmät, navan yms ja kaikki näytti olevan kunnossa.
               Tytön tutkimisen jälkeen jatkoimme vielä aika pitkään juttelua hoitajan kanssa. Puheeksi tuli mm. edelleen kivuliaalta tuntuva imetys. Varsinkin ensimmäiset 20 sekuntia tuntuvat todella epämiellyttäviltä, kunnes kipu laantuu. Hoitaja epäili, että "Esterillä" saattaisi olla suussaan hieman sammasta (hiivaa), joka saattaa myös ärsyttää herkkiä rinnanpäitä. Sainkin ohjeeksi laittaa ennen imetystä pari tippaa sitruunamehua rinnanpäähän poistamaan tuota sammasta. Hoitaja myös kehotti kokeilemaan josko kaalinlehdistä olisi myös tähän ongelmaan apua. Lupasin ainakin koittaa.
                Lopuksi sain taas jumalattoman kasan erilaisia esitteitä ja oppaita lastenhoidosta. Lisäksi "Esteri" sai ihan ikioman neuvolakortin, jonne hoitaja satuili seuraavanlaista: "Tyytyväinen pikkutyttö! Kasvaa hienosti, paino nousee kovaa tahtia, äidinmaito riittävä. Äidin rinnoille kaalinlehdet+sitruuna. Iho, silmät, napa siistit. Nukkuu vanhempien välissä - keinutus? D-vit. 5 tippaa/vrk."
Tytön ikioma neuvolakortti

                Joitain asioita en kuitenkaan saanut sanotuksi. Olin jo valmiiksi miettinyt, miten kertoisin tämänhetkisestä riittämättömyyden tunteestani ja alakuloisuudestani, mutten lopulta saanut sanaa sanotuksi. En suoranaisesti koe olevani täysin masentunut, hyvin alakuloinen vain. Ehkä seuraavaksi kerraksi minun pitää purkaa ajatukseni vaikka paperille ja lukea sitten teksti hoitajalle. Toivottavasti kuitenkin tilanne olisi sen verran parempi, että voisin jäättää alakuloisuus-asiat menneisyyteen.

-Massu

4 kommenttia:

  1. Moikka. Olen seurannut blogiasi jo tovin, mutten aiemmin kommentoinut. Omalla esikoisellani oli sama laskettu aika kun teillä ja vauva on nyt pari päivää teidän Esteriä vanhempi. Siksi on ollut kiva seurailla, kuinka samoissa vaiheissa ja tunnelmissa mennään. Meillä vauva on välillä ollut itkuinen öisin ja kaikkein eniten niinä päivinä kun on annettu d-vitamiinia. Nyt sitä ei olekaan juuri annettu... Jos tekin koittaisitte pitää pari päivää taukoa ja katsoa kuunka käy..? Tunnistan tuon saman alakuloisuuden niiltä päiviltä, kun vauva on itkenyt ja valvottanut paljon mahavaivojen takia. Minulla se siis liittyy suoraan omaan väsymykseen. Tsemppiä sinne, kyllä kai tämä joskus helpottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska saada kommentteja myös uudemmilta kommentoijilta :)

      Meillä hoitaja kehotti kokeilemaan rasvaan liuotettujen D-vitamiinien sijaan veteen liuotettuja, mutta niistä vasta ongelmaa onkin ollut... Tyttö vain puklailee hurjasti tippojen annon jälkeen. Nuo levottomimmat yötkin on vietetty juuri niiden päivien jälkeen, jolloin noita veteen sekoitettuja on testattu. Rasvatipat taas ovat aiheuttaneet enemmän hetkellisiä vatsanväänteitä. Mutta varmaan tässä tilanteessa olisi hyvä pitää juuri mainitsemanlaisesi tauko josko kumpikin meistä saisi edes muutamana yönä taas paremmi unta. Silloin voisi olla taas hetken päästä enemmän energiaa tuohon D-vitamiinitaisteluunkin...

      Poista
  2. Täällä myös blogisi pitkäaikainen seuraaja.Minun esikoiseni syntyi 26.9 joten on kiva seurata teidän arjen kulkua ja saada sitä kautta vertaistukea.Kiitos ssitä!Meillä myös d tipat aiheuttaa vatsavaivoja ja nyt muutaman päivän olenkin vain antanut 3 tippaa päivässä viiden sijasta.Lisään jossain vaiheessa annosta kun tuntuu että pienen vatsa ei enää reagoisi niin paljon.Tämä oli meidän neuvolatädille ok.
    Meidän kullannuppu myös saattaa herättää joku yö sen 7 kertaa ja voi sitä väsymyksen määrää!Lohduttaa tieto että en ole asian kans yksin :) Kyllä se ajan kans helpottaa!Tsemppiä ja jaksamisia arkeen!

    Niin joo vielä se että sun suosituksen pohjalta kokeiltiin kantoliinaa ja meidänkin pienoinen nukahtaa jopa siihen.Kiitos vinkistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palon kommentistasi :)

      Eräs H:n työkaveri kertoi syöneensä itse lapsensa vauva-aikana aivan överimääriä D-vitamiinia, jotta äidinmaidossa olisi edes pikkuisen normaalia enemmän D-vitamiinia. Heilläkin vauvan vatsa oli reagoinut voimakkaasti tippoihin. En sitten tiedä, miten paljon todellisuudessa heidän lapsensa sai äidinmaidosta vitamiinia, muttei pikkuinen kuitenkaan kärsinyt missään aiheessa puutostiloista. Että ilmeisesti noiden tippojenkaan kanssa ei tarvitse olla niin tarkka, ottaako joka päivä sen 5 tippaa. Se nyt vaan sattuu olemaan se suositus. Varmaa pidänkin itse tässä pari päivää vapaata D-vitamiineista ja lähden taas pikkuhiljaa nostamaan annosta.

      Ja tuosta kantoliinasta vielä... Siit on tullut itselleni aivan korvaamaton apu. Pienen harjoittelun jälkeen sidonnatkin sujuvat miltei silmät kiinni ja tyttö rauhoittuu miltei heti päästyään äitinsä rinnalle. Todellakin joka euron arvoinen sijoitus! Ainoa miinus on se, että lapsen puklatessa linan sisään, sotkua ei niin vaan äkkiä siivotakaan :D

      Poista