perjantai 17. lokakuuta 2014

Neuvola -kotikäynti

            Eilinen oli aika jännä päivä itselleni, sillä klo 10.00 neuvolan terveydenhoitaja tuli meille kotiin. Neuvolahoitajallamme sattui olemaan omassa kalenterissaan sen verran löysää, että hän ehti tulla kotiimme tekemään pikaiset tarkastukset niin minulle kuin vauvallekin. Kaikki neuvolathan eivät nykyisen resurssipulan takia enää tarjoa kotikäyntejä, joten tavallaan olemme aika hyvässä asemassa.
             "Esteri" oli vähän ennen hoitajan tuloa ehtinyt nukahtaa, joten jouduin hänet herättelemään punnitusta varten. Punnitus minua eniten jännittikin, sillä olen pelännyt, etten ole tuottanut tarpeeksi maitoa "Esterin" tarpeisiin. Huokaisin helpotuksesta, kun vaa'an mukaan painoa oli tullut lähes puoli kiloa kotiutumispainoon verrattuna. Tyttö on siis kasvanut oikein hyvin. Samaan syssyyn hoitaja tarkisti "Esterin" navan, ihon sekä selkärangan. Napatynkä lähtikin jo irti muutama päivä sitten vaipanvaihdon yhteydessä. Napatyngän jäädessä käteeni, olin itse pelästyneempi kuin "Esteri", joka ei ollut tapahtuneesta moksiskaan. Napa näytti nyt oikein hyvältä ja tyttö vaikutti muutenkin olevan oikein terve. Iho on hilseillyt aika voimakkaasti muutamana viimeisimpänä päivänä, mutta siitä ei tarvitse vielä olla huolissaan. Hän tavallaan luo nahkaansa uudestaan päästyään ulos kohdusta. Hoitaja kiinnitti kuitenkin huomiota "Esterin" poskiin, jotka ovat täyttyneet hormininäpyistä. "Esteri" saa valitettavasti äidinmaidon seassa myös osan minun hormoneistani, joiden vuoksi hänelle on iskenyt pienoinen "akne". Mitään sen suurempaa haittaa näpyistä ei ole, mutta onhan tuo aika karun näköistä.
Voi pienen poskia <3
Sain hoitajalta myös ehkä jopa aika harvinaisen vinkin: tarjoa lapselle tuttia. Tuttiasia nousi esille siksi, että "Esteri" tosiaan saattaa viettää tuntikausia rinnalla, joka taas rasittaa todella paljon jo ennestään herkkiä rintojani. Suurimmaksi osaksi rinnalla olo on vain hellyyden tankkaamista, sillä ei hän ensimmäisen puolen tunnin jälkeen enää paljoa maitoa rinnasta irti saa. Hoitaja kehottikin koittamaan josko tutti helpottaisi pahinta imemisentarvetta. Pari kertaa olenkin tuttia "Esterille" nyt tarjonnut, muttei hän ole oikein ottanut sitä omakseen.                Keskustelimme lisäksi myös mm. raskaudenjälkeisestä ehkäisystä, lantiopohjan lihaksista ja synnytyskokemuksesta. Jälkitarkastuksessa minun olisi mahdollista saada esim. horminikierukka tai minipillerit, mutten mielelläni ottaisi minkäänlaista hormonaalista ehkäisyä. Ihan sama, vaikka valmisteet sisältäisivätkin vain pieniä määriä keltarauhashormonia. En silti haluaisi lähteä sekoittamaan omaa hormonitasapainoani enää millään pillereillä. Hoitaja kysyi myös josko aiomme jossain vaiheessa hankkia vielä lisää lapsia. Kerroin asian olevan hieman monimutkainen, sillä joudumme tällä hetkellä ottamaan niin monia asioita huomioon. Valotan noita seikkoja ehkä myöhemmin hieman tarkemmin.
              Seuraava ja samalla myös ensimmäinen lastenneuvola-aika sovittiin muutaman viikon päähän. Iloksemme terveydenhoitaja pysyy täysin samana.

-Massu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti