maanantai 22. syyskuuta 2014

Synnytys - pelottaako?

              Olen tietoisesti jättänyt kirjoittamatta synnytyksestä blogiini, sillä ajatukseni ovat edelleen hyvin ristiriitaisia. Toisaalta olen todella levollisin mielin, sillä luotan täysin sairaalahenkilökunnan ammattitaitoon. Toisaalta taas tietyt aspektit synnytyksessä pelottavat niin, että saan miltei harmaita hiuksia. Varsinkin nyt, kun laskettuun aikaan on enää alle viikko (4 päivää) synnytys aiheena kuitenkin pukkaa koko ajan mieleeni dominoiden päivieni kulkua.
Lauantailta, rv 39+1
               Suurin pelkoni on joutua sektioon. Vaikka synnytystapa-arviossa minulle annettiin lupa synnyttää alateitse, voi synnytyksessä aina sattua ja tapahtua kaikenlaista. Lapsen tai äidin tila voi äkisti heiketä, jolloin sektio on ainoa mahdollinen vaihtoehto. Minua kuitenkin karmaisee ajatus siitä, että vatsani viilletään auki ja lapsi nostetaan aukinaisesta kohdusta maailmaan. Pahimmassa tapauksessa saattaisin olla vieläpä nukutettuna, jolloin en saisi tutustua uuteen tulokkaaseen heti. Synnytyksen jälkeen liikkuminen olisi hyvin rajoitettua leikkaushaavan vuoksi. Loppujen lopuksi minun on kuitenkin hyväksyttävä se, ettei synnytystapahtumaa voi kontrolloida ja tärkeintä on ajatella sekä lapsen että äidin terveyttä.
                 Toinen pelkoni liittyy kipuun. En niinkään pelkää kipua, sillä en tiedä yhtään millaisiin kipuihin minun tulisi varautua. Enemmänkin minua pelottavat eri lääkkeelliset kivunhallintamenetelmät, lähinnä puudutukset. Olen aina ollut todella herkkä kaikenmoisille lääkeaineille ja saatan voida huonosti jo miedosta buranasta. Olen muutenkin aika lääkevastainen, sillä niin monissa tapauksissa saamani sivuoireet ovat peitonneet kaikki positiiviset vaikutukset. Toivoisinkin pärjääväni synnytyksessä mahdollisimman pitkälle ilman lääkkeellisiä kivunhallintamenetelmiä. Olen kuitenkin valmis joustamaan "periaatteessani" juuri siksi, etten tiedä millaisia kivut tulevat lopulta olemaan. Totuus voikin olla se, että soitan heti ensimmäisen supistuksen jälkeen synnytyslaitokselle ja itken epiduraalia.
                Kolmas pelkoni liittyy kiintymyssuhteen muodostumiseen. Jotenkin minulla on nimittäin sellainen olo, etten tule lapsen synnyttyä tuntemaan suuria onnen tunteita tai loputonta rakkautta. Toki rakastan Esikkoa jo nyt, enkä haluaisi häntä mistään hinnasta menettää. Minua silti pelottaa, etten ensimmäisten päivien aikana osaa muodostaa minkäänlaista suhdetta tähän uuteen ja tuntemattomaan ihmiseen. Vaikka olen aina rakastanut lapsia, en ole koskaan pitänyt aivan vastasyntyneitä lapsia kovin suloisina. Mitä jos en pidäkään omaa lastani kauniina tai suloisena, vaan näen edessäni vain persoonattoman, punaisen kurttunaaman?
                 Tyhmäähän tämänlainen pirujen seinille maalailu on, muttei ihminen aina voi peloilleen mitään. Olen aina ollut sitä mieltä, että peloistaan on kuitenkin jossain vaiheessa parempi puhua, kuin padota niitä sisälleen siinä pelossa, että joku pitää niitä järjettöminä. Onneksi omat "synnytyspelkoni" ovat vielä pysyneet sen verran aisoissa, etten ole niiden takia yöuniani menettänyt (tai no ehkä yhtenä yönä mietin sektiota...). Loppujen lopuksi en voi tehdä muuta, kuin antaa kehoni toimia parhaalla mahdollisella tavallaan ja antautua hoitohenkilökunnan käsiin. Onneksi en ole ensimmäinen synnyttävä nainen maailmassa ja ovathan miljoonat naiset osanneet synnyttää jo ennen nykyistä modernia lääketiedettäkin.

-Massu

4 kommenttia:

  1. Ihan tuttuja ajatuksia, ei ihmekään, että tässä vaiheessa synnytys on kovasti mielessä. Kaikki menee varmasti hyvin osaltasi ja niin kuin kirjoitatkin, pääasia, että synnytys sujuu turvallisesti sekä lapsen, että äidin kannalta.
    Halusin kommentoida tuohon kiintymyssuhde pelkoon. Oma esikoinen syntyi kaikennäköisten mutkien jälkeen kiireisellä sektiolla ja oli syntyessään kinainen, pieni ja ruttuinen. Muistan ajatelleeni, että onpahan ruma lapsi, kun häntä minulle näytettiin ennen kuin vietiin osastolle. Myöhemminkään en pitänyt lasta kovin viehättävänä ja aluksi hoitaminen olikin aikalailla robottimaista ilman kummempaa kaiken voittavaa rakkautta. Ilmeisesti vaistot kuitenkin ohjasivat tyydyttämään lapsen tarpeet alusta alkaen. Rakkaus sen sijaan syttyi hiljalleen kuukausien aikana ja kasvaa edelleen päivä päivältä lapsen kasvaessa ja tutustuessamme toisiimme paremmin. En kuitenkaan usko lapsen traumatisoituneen tai jääneen mistään paitsi vaikean alun vuoksi, alku oli vain erilainen. On ehkä kuitenkin ihan hyvä tunnustaa omat ajatukset, jotta kehitystä voi tapahtua.
    Tsemppiä vielä viimeisille hetkille ja onnellista uuden elämän alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa ihanaa Sini, että jaoit kokemuksesi!
      Varmaan loppujen lopuksi aika moni äiti tuntee jonkinlaista tyhjyyden tunnetta tai yhteyden puutetta lapseensa ensimmäisenä hetkenä, onhan kyse aivan uudesta ja tuntemattomasta ihmisestä. Jollain lailla sitä kuitenkin odottaa saavansa edes jonkinlaisia tuntemuksia saadessaan lapsen ensi kertaa syliin, muttei omia tunteitaakaan voi täysin ennustaa. Muistan mm. ajatelleeni, että itkisin omissa häissäni jatkuvasti, mutta lopulta koko päivä tuntui aika mitäänsanomattomalta. Ehkä parempi siis olla vain odottamatta mitään ja antaa tunteiden herätä omassa tahdissaan.

      Poista
    2. Parempi kun ei odota liikoja niin tunteille jää tilaa. Pätee monessa muussakin asiassa.

      Poista
    3. Totta kai omat odotukset vaikuttavat hirveästi lopulliseen kokemukseen. Suuretkin tunteet saa helposti latiestettua pieniksi jos odotukset ovat aivan järjettömiä. Tässä vaiheessa on kuitenkin jo aika vaikeaa olla millään lailla miettimättä tulevia kokemuksia. Samalla tulee mietittyä vähän "turhiakin" asioita tai kehitettyä omia kauhuskenaarioita kaiken varalta.

      Poista