perjantai 14. marraskuuta 2014

Homma etenee...

        ...nimittäin imetys. Olen pariin otteeseen valitellut, miten imetys ei ota kohdallani onnistuakseen mahdottomien rintakipujen vuoksi. Ensimmäisinä viikkoina imetys sattui koko toimituksen aikana ja rinnat olivat herkkänä jopa imetysten välillä. Pelkkä puuvillapaidan kosketus saattoi aiheuttaa järjetöntä pistelyä ja kuumotusta rinnanpäissä. Koitin erilaisia apuvälineitä ja yritin lisätä maidontuotantoa pumppailemalla maitoa imetysten välillä. Kivut vain jatkuivat. Kuitenkin eilen osallistuessani ensimmäistä kertaa imetystukiryhmään, saatoin hyvällä omatunnolla sanoa, ettei minulla tällä hetkellä ole ongelmia imetyksen kanssa.
        En tosiaankaan vieläkään tiedä, johtuivatko rintakipuni mahdollisesta sammaksesta vai vaativatko rintani vain paljon totuttelua. Kivut kuitenkin alkoivat heti ensimmäisinä päivinä synnytyksen jälkeen ja ne pysyivät täysin samanlaisina monen viikon ajan. Tosin jossain vaiheessa kipua esiintyi enää imetyksen alkuvaiheessa, mutta sen laatu ei muuttunut millään lailla. Hieman siis epäilyttää "Esterin" saama sammas-diagnoosi, sillä en usko sammaksen ilmaantuvan ihan ensimmäisinä päivinä. Saatan myös olla väärässä (?). Toisaalta taas kivut hellittivät samoihin aikoihin, kun aloin ruiskutella sitruunamehua rinnanpäihini sekä "Esterin" suuhun. Noin viikko sitten havahduinkin siihen, ettei imetys pahemmin enää aiheuta kipua. Ainoa kipu tulee tällä hetkellä maidon herumisesta, mutta se kipu ei kestä kauaa ja on ladultaan aika mietoa. Olenkin erityisen ylpeä siitä, etten ensimmäisinä viikkoina luovuttanut, vaan jaksoin uskoa imetyksen onnistumiseen. Paljon ehdin vuodattaa hikeä ja kyyneleitä, mutta lopputulos oli kaiken sen arvoista.
Ruokahetki
          Mainitsinkin jo tuon imetystukiryhmän, jonka kokoontumiseen eilen osallistuin erään hieman merkittävämmän bloggari-äidin kanssa. Itse asiassa olin jo odotusaikana tietoinen ryhmästä, sillä koitin tuolloin ottaa mahdollisimman paljon selvää saatavilla olevasta imetystuesta. Arkana ihmisenä en kuitenkaan tätä aiemmin uskaltanut ryhmään osallistua, vaikka tosiaan olisin "Esterin" ensimmäisinä viikkoina tarvinnut enemmänkin tukea. Nyt kun sain seurakseni tutun äidin, uskaltauduin mukaan. Avoin imetystukiryhmä kokoontuu Turussa Voimakadulla (lähellä Itäharjun Lidliä) Mammakeitaalla, jossa järjestetään myös muuta äititoimintaa eri teemoin (kantoliina, kestovaipat, muskari yms). Mukana imetystukiryhmässä on aina koulutettu imetystukihenkilö, joka vastaa kokoontumisten kulusta. Tiukkaa kaavaa ei kokoontumisissa ole, mutta tukihenkilö saattaa herätellä keskustelua imetykseen liittyvistä asioista. Tällä kerralla jokainen kokoontumiseen tullut äiti sai kolme lappua, joihin oli kirjoitettu väittämiä imetyksestä. Näiden väittämien pohjalta sitten keskustelimme imetyksestä ja vähän imetyksen vierestäkin. Omista imetysongelmistaan tai mieltä askarruttavista asioista sai myös puhua missä välissä vain. Olin ihan positiivisesti yllättynyt tukitoiminnasta, vaikka meitä vertaisia ei tällä kerralla paikalle montaa ilmaantunutkaan. Ennakko-odotukseni oli, että meidät istutetaan ympyrään imettämään ja imetystukihenkilö sitten kävisi jokaisen kohdalla arvostelemassa, että miten hänen mielestään imetys sujuu. Imetystukihenkilö kuitenkin tuli tarkastamaan imuotteita ja antoi vinikkejä jos vain itse näin halusi. "Esteri" kyllä söi pariin otteeseen kokoontumisen aikana, mutten itse kokenut tarvitsevani tällä kertaa henkilökohtaista ohjausta.
            Tukea imetykseen saa nykyisin moneltakin taholta. Monesti joutuu vain itse ottamaan asioista paljon selvää, sillä neuvolassa ei välttämättä tulla esittelemään eri vaihtoehtoja suoraan. Toki neuvolastakin saattaa saada kullanarvoisia neuvoja, mutta muita vaihtoehtojakin löytyy runsaasti. TÄÄLTÄ löytyy lista avoimista imetystukiryhmistä ympäri Suomea. Samoilta sivuilta löytyy myös muuta tietoa imetyksestä ja imetystukipuhelimen numero. Turussa Mammakeitaan lisäksi apua tarjoaa mm. Mammae (maksullinen) ja TYKS:sä on ilmeisesti aloittanut uusi imetyspoliklinikka, jonne pääsee neuvolan lähetteellä.

-Massu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti