keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Viikunakakku

          Eilen pääsin pitkästä aikaa vähän toteuttamaan ammattiani, sillä kokeilin erästä herkulliselta vaikuttavaa leivontareseptiä. Resepti löytyi niinkin yllättävästä paikasta, kuin Suuri Käsityö -lehdestä. Sama resepti löytyy myös TÄÄLTÄ. En yleensä välitä kahvikakuista, sillä ne ovat makuuni vähän liian kuivakoita ja mauttomia. Tämä kakku taas on aika samantyyppinen kuin taatelikakku: hieman tiiviimpi ja kosteampi. Tässä siis uudenlainen kahvikakku kaikille taatelikakun ystäville:
          
Viikunakakku

1pss (200g)   pehmeitä kuivattuja viikunoita
2dl                 omenatäysmehua
200g              voita tai margariinia
1dl                 sokeria
2                    kananmunaa
1dl (100g)      kermaviiliä, maustamatonta jogurttia tai rahkaa (alkuperäisessä ohjeessa vaihtoehtoina vain kaksi ensimmäistä. Itse käytin rahkaa, koska kaapista ei muuta vastaavaa löytynyt ja toimi oikein hyvin)
1-2tl               sitruunan raastettua kuorta
½ dl               sitruunamehua
4 dl                vehnäjauhoja
2tl                  vanilja/vanillinisokeria
1tl                  soodaa
1tl                  leivinjauhetta
1tl                  kardemummaa
Joku ehtikin jo maistaa kakkua....

1. Leikkaa viikunoista kovat kannat pois ja kuutioi viikunat.
2. Mittaa mehu keskikokoiseen teräskattilaan, jossa voit valmistaa koko taikinan ja lisää viikunat. Keitä kannen alla n. 15-20min kunnes viikunat ovat pehmenneet. Ota kattila liedeltä ja soseuta seos sauvasekottimella.
3. Lisää voi seokseen sekoittaen ja anna voin sulaa. Jäähdytä mehu-viikuna-voi -seosta hieman.
4. Vatkaa massaan sokeri, munat yksi kerrallaan, kermaviili/jogurtti/rahka, sitruunan kuori sekä sitruunamehu.
5. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi muutamassa osassa seos massaan. Sekoita hellästi käännellen, älä vatkaa.
6. Voitele ja jauhota joko korppujauhoilla tai mannasuurimoilla kahvikakku/kakkuvuoka (n. 1,8 l). Kaada massa vuokaan tasaiseksi kerrokseksi.
7. Paista uunin alaosassa 175 lämpöasteessa 45-50 min kunnes kakku on kypsä. Kypsyyden voi tarkistaa upottamalla esim. hammastikun kakkuun. Jos taikinaa ei tartu tikkuun, kakku on kypsä.
8. Anna kakun hieman jäähtyä ennen kumoamista. Tarjoile täysin jäähtyneenä. Kakku hieman jopa paranee ja mehevöityy jos sitä säilyttää muutaman päivän jääkaapissa. Kakku siis kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Se myös säilyy jääkaapissa tai pakkasessa melko pitkään hyvänä.

Ja ei kun leipomaan!

-Massu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti